Wetenschap4 nov '15 11:57

Naast het land veroverde de Wehrmacht ook vrouwenharten

Auteur: Bas van Setten

Toen de Tweede Wereldoorlog begon, ontstonden er relaties tussen Duitse soldaten en Nederlandse vrouwen. En dat kwam de bezetter goed uit, zegt onderzoeker Laura Fahnenbruck die promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

ANP
ANP

De relaties tussen soldaten van de Wehrmacht en Nederlandse vrouwen ondermijnden het gezag van de autoriteiten in Nederland. Fahnenbruck: "Vrouwen die bijvoorbeeld door de politie naar huis werden gestuurd vanwege de avondklok, trokken zich daar niks van aan. Zij hadden immers de Duitse soldaten aan hun kant."

De vrouwen die zo’n relatie hadden kregen daardoor dus extra mogelijkheden. "Het lijkt erop dat het als een soort avontuur werd gezien", zegt Fahnenbruck.

Foto's
Duitse soldaten stuurden daarnaast graag foto’s samen met hun Nederlandse vrouw naar huis. Op die manier konden ze laten zien dat ze welkom waren, zegt Fahnenbruck. "Het bleef overigens niet alleen bij foto’s. Tijdens de opleiding van de Wehrmacht leerden de jongens dat je in een oorlog een man werd, en niet alleen vanwege het vechten."

 

Uniform
De Wehrmacht had volgens Fahnenbruck zelfs nagedacht over het uiterlijk van hun soldaten. "De uniformen waren zo ontworpen dat de benen langer leken, en de schouders breder."

Naakte Duitse soldaten in het gelid vormen de omslag van het proefschrift van Fahnenbruck. Lees hier een samenvatting.

Gerelateerde artikelen