Wetenschap3 nov '15 17:18Aangepast op 3 nov '15 19:50

'Mogelijk strafrechtelijk onderzoek tegen fabrikanten foute vingerverf'

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft veel te weinig geld om alle complexe regels rond de veiligheid te handhaven. Maar door forse bezuinigingen gaat er veel te weinig geld naar de NVWA, zegt Miesje van Rijn, secretaris van de Organsatie van Nederlandse Speelgoedleveranciers, Ornes.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er zullen volgens Van Rijn altijd leveranciers zijn die het niet nauw nemen met de veiligheidswetgeving, waardoor er producten op de markt blijven komen die niet voldoen aan de veiligheidseisen. "Als er zo'n complexe regelgeving is, moet je ook uitgebreid handhaven, maar de politiek vindt het niet nodig om veel geld aan de NVWA te geven, zodat die niet in staat is om te keuren wat ze moeten keuren."

Fabrikanten van onveilige vingerverf kan een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd hangen, zei Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit tegen BNR. Bijna de helft van de door de NVWA onderzochte producten is onveilig voor kinderen, blijkt uit onderzoek van de NVWA. "Schokkend", vindt Miesje van Rijn, secretaris van de Organisatie van Nederlandse Speelgoedleveranciers, Ornes. "Het is schokkend dat als je het gaat onderzoeken, zoveel producten niet veilig zijn."

Van veertien soorten vingerverf heeft de NVWA de verkoop zelfs verboden omdat de chemische stoffen ervan gevaarlijk voor de gezondheid zijn, zegt Bruggink. "Je moet ervan uit kunnen gaan dat wat in Nederland op de markt is veilig is. Daar proberen we op toe te zien en dat doen we ook. Maar als je een kind hebt van onder de drie, zou ik hem in elk geval nooit met vingerverf laten spelen zonder dat je daar zelf bij bent."

Allergie
Bij de meeste producten die van de markt zijn gehaald krijg je allergische reacties, zegt Bruggink: "Ofwel je hebt een allergie, ofwel je ontwikkelt er één. Er was er eentje bij die mogelijk kankerverwekkend was. Toen wij ontdekten dat er een was met kankerverwekkende stoffen, hebben we ook meteen tegen het bedrijf gezegd: 'en nu terughalen'."


 

De exacte risico's zijn volgens Bruggink moeilijk te bepalen. "De eisen aan die chemische stoffen zijn vorig jaar ingegaan en toen zijn we meteen gaan kijken hoe het probleem nu is. Vorig jaar is in Europees verband vastgesteld dat ook de chemische stoffen in deze verf zitten aan eisen moeten voldoen en daar zijn we dus mee aan de gang gegaan."

Gerelateerde artikelen