Race tegen de klok voor de Philae-batterij
Een race tegen de klok voor komeetlander Philae. De batterijen zijn bijna leeg en de ruim tien jaar meegezeulde boormachine heeft nog geen gat kunnen boren in de woensdag bereikte komeet.
Philea is ruim tien jaar onderweg geweest naar komeet 67P om daar onderzoek te doen. Het is de eerste keer dat mensen een voertuig op een komeet lieten landen. Dat de batterijen niet langer meegaan is op zich gewoon volgens planning, zegt Hans van der Lande, expert op het gebied van ruimte reizen van Space Expo.
Toch waren er enkele tegenslagen, erkent Van der Lande. "Hij is geland op de plek die we hadden berekend, alleen hij is er ook weer vandaan geketst en een paar uur later weer naar beneden. Hij staat nu pal achter een grote rots. Die ontneemt al het zonlicht, met als gevolg dat de batterijen maar anderhalf uur per dag kunnen opladen, in plaats van de geplande zes uur. En dat kan elk moment voorbij zijn."
Boor
Uiteindelijk is nog maar een wanhoopspoging ondernomen, legt
Van der Lande de lichte stress uit die door de tegenslagen
ontstond. "We willen dolgraag weten waaruit de komeet bestaat. De
boor is aangezet en tot ongeveer 25 centimeter de grond ingegaan.
We weten niet of hij genoeg energie heeft om vanavond gegevens door
te seinen of er alleen maar tegenaan. Dat weten we hopelijk
vanavond, of we horen helemaal niks, dan is het gewoon gedaan."
Niet dat de missie dan voorbij is: de sonde blijft tot juni volgend jaar om de komeet heen cirkelen. En we hopen dat hij toch weer wat zonnestralen kan opvangen als hij wat dichter bij de zon komt en dat de batterijen toch weer wat gaan opladen. Dus we hebben kans dat we er op een later tijdstip alsnog wat van horen."