Wetenschap21 apr '16 19:55

Slimme fiets van TNO voorkomt ongelukken

Auteurs: Thomas de Man en BNR Webredactie

Een nieuwe, slimme fiets van TNO moet ongelukken in de toekomst gaan voorkomen. De futuristische fiets geeft een seintje als zich een gevaarlijke situatie voordoet.

Foto ANP
Foto ANP

Aan de voorkant van de fiets zit een radar die potentieel gevaar kan zien, en aan de achterkant zit een camera waardoor de fietser het verkeer achter zich kan zien. Door middel van trillingen in het zadel en stuur voelt de fietser wanneer deze wordt ingehaald.

Verslaggever Harmen van der Veen probeerde de intelligente fiets zelf uit, samen met bedenker Stephanie de Hair van TNO.
 


Volgens De Hair zijn de elektronische toevoegingen aan de fiets "ontzettend waardevol" voor bepaalde groepen: "Zoals ouderen, die zijn kwetsbaar. Er gebeuren veel eenzijdige ongelukkigen bij ouderen, dat soort ongevallen kunnen wij hiermee voorkomen.''

Vorig jaar steeg het aantal verkeersdoden naar 621, 9 procent meer dan het jaar ervoor. Toen vielen 570 dodelijke verkeersslachtoffers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral mannelijke automobilisten en oudere mannen op een scootmobiel waren vaker slachtoffer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen