
"Ik heb daar mijn hart verloren", zegt bioloog Loonen over de Noordpool. Het begon in de jaren '80 met de interesse voor wat ganzen in de zomer doen. Maar de Noordpool bleek ook een buitengewoon geschikt gebied voor wetenschappelijk onderzoek. Want, zo zegt Loonen: "daar is de klimaatsverandering die aan het optreden is, het meest zichtbaar. Daar is de temperatuur het meest gestegen". Over de dertig jaar dat Loonen onderzoek doet is de verandering goed te zien in bijvoorbeeld schiereilanden, die door loslatende gletsjers eilanden blijken te zijn.
De bioloog gaat met een bont gezelschap naar het poolgebied. Uiteraard gaan er wetenschappers, biologen en ecologen mee. Maar ook politici als Stientje van Veldhoven (D66) en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Ook schrijver Ramsey Nasr gaat mee. Loonen wil onderzoek doen, maar ook "als onderzoekers kunstenaars inspireren." Maar beschrijven welke veranderingen er optreden blijft het belangrijkst. Want dat er veranderingen zijn, staat volgens Loonen vast. Mensen die ontkennen dat de mens invloed heeft op klimaatverandering noemt hij dan ook "absurd".
Onlangs verdwenen er twee Nederlandse poolreizigers, Marc Cornelissen en Philip de Roo. Geheel zonder gevaren is een expeditie dan ook niet, stelt Maarten Loonen. "Zij waren met ijs bezig en het ijs is nu zo snel aan het verdwijnen dat het onvoorspelbaar is." Maar tijdens de komende expeditie zal er worden gewacht tot het ijs volledig gesmolten is, zodat het gevaar dat de twee Nederlanders liepen wordt ontweken.
In september gaat, wat de grootste Nederlandse poolexpeditie moet worden, van start.