Wetenschap25 apr '16 18:06

Afgestemde antennes houden telefoongesprekken langer in de lucht

Auteur: BNR Webredactie

Een mobiel telefoongesprek dat ruw wordt afgebroken tijdens een rit in de auto of trein: er is een nieuwe methode die er voor moet zorgen dat dit minder vaak gebeurt. Onderzoeker Bart Sas van de Universiteit Antwerpen vertelde erover aan Mark Beekhuis.

Op basis van 'historische data' is een algoritme ontwikkeld dat kan helpen om de beller op het juiste moment met de juiste antenne te verbinden, zegt Sas. Dat gaat dan overigens om data van de afgelopen uren, legt hij uit. "We verzamelen data van gebruikers die op een gegeven moment actief zijn en die proberen we te matchen met de data van een andere gebruiker op een later tijdstip."

 

Er moet op een gegeven moment beslist worden om de beller van de ene mast naar de andere over te dragen, legt Sas uit. Maar als die beslissing te vroeg wordt genomen, kan het zijn dat die gebruiker toch nog niet in staat is om te verbinden met de mast waar hij naartoe wordt gestuurd. "Of als het juist te laat gebeurt, kan het zijn dat de verbinding met de mast waarmee de gebruiker verbonden is al verbroken wordt nog voordat hij naar een andere mast gestuurd wordt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen