Wetenschap12 nov '14 14:08

'Kometen zijn onvoorspelbare ijsballen'

Auteur: BNR Webredactie

De spanning bij het Europese ruimtevaartbureau ESA bereikt vandaag een hoogtepunt. Na een missie van ruim tien jaar zal ruimtesonde Rosetta haar lander los laten en zullen astronomen deze proberen te landen op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.

Foto: ANP
Foto: ANP

Na de maan en Mars zal er vandaag geprobeerd worden het allereerste, door mens bestuurde,  apparaat op een komeet te laten landen. Een plan dat al decennia lang in ontwikkeling is en vanmiddag rond half vier eindelijk zijn doel zal bereiken. Als dit lukt zal het de geschiedenis in gaan als een van de spectaculairste missies ooit.

Een bijzondere prestatie, zegt ruimtevaartdeskundige Piet Smolders op BNR. “De maan was bijvoorbeeld veel dichterbij en kon er veel minder fout gaan. Kometen zijn onvoorspelbare ijsballen die niet al te groot zijn en moeilijk zijn om op te landen.”

Het is de bedoeling dat de lander vanmiddag rond half vier aankomt op komeet 67P, maar er kan altijd nog wat mis gaan. “Het is moeilijk in te schatten of de missie gaat slagen. De risico’s zijn erg groot. De apparaten kunnen kapot gaan en we weten niet hoe de komeet zal reageren.”

Doordat er bijna geen zwaartekracht op de komeet aanwezig is, zal het niet makkelijk worden om te landen. “Het zal echt stapsgewijs aangepakt moeten worden. Als je niet oplet dan botst de lander en wordt hij terug de ruimte in geslingerd.”

Het doel van de missie is om erachter te komen uit welk materiaal de komeet bestaat. Kometen zijn net zoals de aarde miljoenen jaren oud en eigenlijk een samenklontering van verschillende stoffen. Volgens Smolders hopen de astronomen vooral water te vinden op de komeet. “Er is een theorie dat al het water op aarde afkomstig is van kometen die hier zijn neergestort. Als ze dus water vinden om 67P gaan ze dit water vergelijken met het water op aarde om deze theorie te bewijzen.”

Als er water op de komeet wordt gevonden kan er ook verder onderzocht worden of leven op een andere planeet mogelijk is.

Gerelateerde artikelen