Wetenschap28 apr '16 14:36Aangepast op 28 apr '16 15:36

Jonge onderzoekers maken wetenschap hip

Auteur: Thomas de Man

Famelab is de grootste internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie. De competitie is op touw gezet door de British Council om meer mensen warm te krijgen voor wetenschap. Bert Vercnocke gaat Nederland vertegenwoordigen bij de grote finale in het Verenigd Koninkrijk.

Foto: De Kennis van Nu
Foto: De Kennis van Nu

Vertellen wat je doet in drie minuten op een grappige, dramatisch of andere unieke manier. Een soort wetenschapscabaret noemt Vercnocke het. Volgens de onderzoeker is het belangrijk om zijn vak dichterbij de mensen te brengen.

 

Het idee dat wetenschap er niet toe doet, en niet te snappen is, is volgens Vercnocke onzin. ''Het is belangrijk dat wetenschappers zelf ook beter worden in het uitleggen van wat ze precies doen.''

Geen 'ver-van-mijn-bed-show'
Vercnocke hield in de voorronde een verhaal over zwaartekracht. ''Een onderwerp dat iedereen aan gaat. Als je valt, komt dat door de zwaartekracht.'' Door middel van een onderzoek over zwarte gaten te verbinden aan iets wat iedereen kent, zwaartekracht, probeert hij wetenschap toegankelijker te maken. ''Ik wil zwarte gaten gebruiken als instrument om beter te snappen hoe de zwaartekracht werkt.''

Een zwaar wetenschappelijk thema uitleggen in 'Jip en Janneke-taal' binnen drie minuten is een uitdaging, maar zeker mogelijk, vertelt Vercnocke. De Vlaamse wetenschapper mag in juni bij het Cheltenham Science Festival met hetzelfde of een aangepast verhaal deelnemen aan de internationale halve finale, waar meer dan dertig landen aan meedoen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen