Wetenschap14 dec '15 18:47

'As we speak' beginnen de lichtpalen met elkaar te praten

Auteur: Thijs Baas

Het idee dat het Amsterdam Light Festival enkel en alleen draait om licht is gebaseerd op een hardnekkig misverstand. Ook met geluiden wordt links en rechts uitbundig geëxperimenteerd. Het project Citizen Data Lab bouwde palen die onze gesprekken op internet letterlijk vertalen. Áls het allemaal op tijd werkt zoals het moet werken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Kort na zonsondergang toog verslaggever Elfanie toe Laer naar het Amsterdamse Hortusplantsoen om het opmerkelijke samenspel van geluid en licht te aanschouwen. En jawel: na het overwinnen van enkele kinderziektes begonnen de acht lichtpalen aan hun ingenieuze show. En uiteindelijk voeren de palen onderling gesprekken die mensen eerder online voerden op fora of sociale media, zegt lab-coördinator Wouter Meys.

Rumoer
Als de palen in de gaten krijgen dat de straten langzaam uitgestorven raken, proberen ook zij hun broodnodige nachtrust te pakken. Pas als ze merken dat het rumoer op straat weer toeneemt, hervatten ze hun conversaties. "We slaan allerlei discussies van internet op in de repository. Daar trekken we random discussies uit die we verdelen onder de palen. We hebben voor die sensoren gewoon parkeersensoren uit de auto gebruikt."

 

Het meest complexe element  van het project bleek nog om de techniek in de paal te stoppen. "Dat was echt een hele grote uitdaging, omdat de palen vrij slank en rank zijn. Omdat we heel veel techniek in de palen wilden stoppen, hebben we soms tot op de millimeter moeten passen en meten om alles erin te krijgen. Dat was een heel gepuzzel, maar het is uiteindelijk gelukt. De palen blijven hier tot 17 januari staan en daarna nog vier jaar bij het Student Hotel aan de Wibautstraat." 

 

Maandag om zeven uur meer nieuws en achtergronden over wetenschap en innovatie in BNR Eyeopeners.

Gerelateerde artikelen