Wetenschap1 jun '16 21:05Aangepast op 1 jun '16 21:58

'Vrees voor genetisch gemodificeerde vaccins onnodig groot'

Auteur: BNR Webredactie

Genetisch gemodificeerde vaccins komen maar moeilijk op de markt, terwijl ze miljoenen levens kunnen redden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Alles waar genetisch gemodificeerd voor staat wordt wantrouwend bekeken. En dat is ook zo bij vaccins. De gemodificeerde variant komt veel lastiger op de markt dan het traditionele vaccin en daardoor worden ze nu ook een stuk minder gebruikt.

'Ongeveer 10 procent van de vaccins die nu op de markt zijn, zijn genetisch gemanipuleerd', zegt Bahar Ramezanpour. Zij promoveert volgende week aan de Vrije Universiteit op de vraag hoe de markt tot nu toe reageert op deze vaccins.

Aantal slachtoffers
Genetisch gemodificeerde vaccins kunnen levens redden, stelt zij. Traditionele vaccins zijn er nog niet in geslaagd om ziekten als aids, malaria en tuberculose te bestrijden. Maar vaccins waaraan genetisch is gesleuteld, bieden nieuwe mogelijkheden. En die zijn gezien het aantal slachtoffers hard nodig.

Ramezanpour: 'Als we alleen al kijken naar de data van de WHO, dan zijn er in 2013 alleen al anderhalf miljoen mensen overleden aan de gevolgen van aids, anderhalf miljoen mensen aan de gevolgen van tuberculose en 580.000 mensen aan de gevolgen van malaria.'

Moeilijk op de markt
Het probleem is niet dat er onvoldoende genetisch gemodificeerde vaccins worden ontwikkeld. Het probleem is wel dat alle betrokken partijen nog niet goed samenwerken: dus de industrie, de wetenschap en toezichthouders. En ook het publiek staat niet massaal om deze vaccins te springen, simpelweg vanwege de naam.

Maar het grootste probleem is vooral dat ze moeilijk op de markt komen. En dat is vreemd, omdat ze in de testfase vaak al beter scoren dan traditionele vaccins. Maar de stap van de allerlaatste testfase naar de markt, blijkt opeens enorm. En dat is omdat er voor genetisch gemodificeerde vaccins strengere regels gelden dan voor traditionele vaccins.

Dat de regelgeving streng is, is prima. We willen natuurlijk allemaal veilige vaccins op de markt. Maar op dit moment is de regelgeving voor de gemodificeerde vaccins te complex. Ramezanpour: 'Regelgeving moet niet als barrière optreden door de ontwikkeling van effectieve vaccins - voor ernstige ziektes waarvoor nu nog geen vaccin is - tegen te gaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen