Klotsende zwaartekrachtskolk stelt relativiteitstheorie Einstein op de proef
Astronomen hebben na dertig jaar bewijs gevonden voor het bestaan van een zwaartekrachtskolk rond een zwart gat in de ruimte. De ontdekking kan de relativiteitstheorie van Einstein op de proef stellen.
'We hebben een zwart gat dat heel hard om zijn as draait. Als hij dat doet, dan sleurt hij de ruimte en de tijd om zich heen enigszins met zich mee', legt astronoom Paul Groot uit. Dertig jaar geleden werd al vermoed dat dit effect was waargenomen door kleine helderheidsvariaties, die in verband werden gebracht met de algemene relativiteitstheorie van Einstein. Maar een bewijs kwam er nooit. Groot: 'Dat is nu gelukt. Het is een mooie doorbraak, want we kunnen nu echt de effecten van zwaartekracht bij een zwart gat bekijken'.
Om te bewijzen dat die helderheidsvariaties ook echt in verband staat met de algemene relativiteitstheorie zochten astronomen naar een zwaartekrachtskolk die ook klotst. Groot: 'Dat kun je vergelijken met een putje met water waarin een waterkolk optreedt. Die kolk moet niet alleen draaien, maar ook klotsen. Dat klotsen zou je kunnen zien als een dobber die niet alleen rond draait maar ook op en neer gaat'.
Volgens Groot weten we goed hoe we zwaartekracht moeten beschrijven, maar snappen we nog niet precies hoe hij werkt. 'De algemene relativiteitstheorie van Einstein is een fantastische beschrijving van de zwaartekracht. We begrijpen alleen niet echt hoe die zwaartekracht in elkaar zit, vooral niet in de buurt van zwarte gaten', zegt Groot. Door de ontdekking kunnen astronomen de wereldberoemde theorie van Einstein nu op de proef stellen.