Van boeken lezen word je een beter mens
In de zomervakantie nemen je kennis en je IQ af. Bij schoolkinderen in elk geval, en misschien óók wel bij volwassenen. Daarom organiseert BNR deze hele zomer mini-colleges. Deze week duiken in de wetenschap van taal.

Vandaag geeft Emy Koopman van de Erasmus Universiteit college over de vraag of je een beter mens wordt van het lezen van literatuur. Toen Koopman begon met haar onderzoek was het nog niet duidelijk of literatuur specifiek voor empathie kon zorgen. Tot op heden was er alleen wat bewijs dat verhalende teksten voor empathie kon zorgen, 'omdat je je in personages kunt verplaatsen.'
Koopman deed onderzoek aan de hand van een tekst van schrijfster Anna Enquist en manipuleerde deze. 'Als je een versie neemt waarin je het originele beeld, 'het koude kind', vervangt door 'haar overleden dochter' of iets dat er tussenin zit, zie je dat mensen het meeste begrip hebben voor anderen die langdurig rouwen als ze die originele tekst gelezen hebben', ontdekte Koopman.
Door de originele taal hebben mensen dus meer aandacht voor de tekst, voelen ze beter, en krijgen ze meer begrip voor anderen, zegt Koopman. Of je een asociaal iemand daarmee ook socialer kunt maken, hangt toch echt af van van de persoon zelf. Volgens Koopman zijn er bijvoorbeeld wel leesprogramma's in gevangenissen, maar ook dan is lezen moeilijk af te dwingen. 'Empathie is meer een prettig neveneffect van literaire teksten. Als je alleen maar Dostojevski gaat lezen, word je niet per se een beter mens.'

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?