Wetenschap voor in de zomervakantie
In de zomervakantie nemen je kennis en IQ af. In elk geval bij schoolkinderen is dat zo, en misschien ook bij volwassenen. Daarom organiseert BNR deze hele zomer mini-colleges. Deze week over de wetenschap van taal.
Groetwoorden
Het eerste college is van dialectprofessor Jan Stroop. Wat is de oorsprong van groetwoorden als 'doei', 'dag' en 'adieu', en waarom gebruiken we ze?
Beter dan de film
Wat 'zien' we eigenlijk als we een boek lezen? Roel Willems van de Radboud Universiteit kijkt met de MRI-scanner naar iemand die een boek leest.
Iconische gebaren
Als je een drinkbeweging maakt, zonder dat je daarbij 'biertje?' zegt, snapt de ander je waarschijnlijk wel. Het is het de 'iconische gebaar' dat je hierbij helpt.
Lezen, lezen, lezen
Word je een beter mens door het lezen van literatuur? Emy Koopman van de Erasmus Universiteit onderzoekt dat aan de hand van teksten van Anna Enquist.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?