Duurzame luchtvaart? Gebruik kerosine!
Deze hele zomer organiseert BNR mini-colleges, om te voorkomen dat je IQ-afneemt als je vrij bent. Deze week gaat het over vliegen. Vandaag: Joris Melkert van de TU Delft over kerosine.
Volgens Melkert is de groei van de luchtvaart het eerste probleem waar je bij het verduurzamen tegenaan loopt. ‘De luchtvaart groeit hard, met zo’n vijf procent per jaar. Dat is veel harder dan de rest van de wereldeconomie’, legt hij uit. De andere uitdaging zit volgens Melkert in het vinden van een oplossing die overal ter wereld hetzelfde is. De vliegtuigen maken lange afstanden en vliegen de hele wereld over.
De oplossing is minder voor de hand liggend: ‘Blijf werken met kerosine’, adviseert Melkert. Die kerosine moet alleen wel op een andere manier gemaakt worden. ‘Nu maken we het nog met aardolie, maar je kunt kerosine ook kunstmatig maken uit bijvoorbeeld aardgas, kolen of biomassa’. Vliegtuigen kunnen overal ter wereld probleemloos vliegen op de synthetische kerosine.
Zonne-energie
Vliegen op zonnepanelen zit er voorlopig nog niet in. Melkert: ‘De zonnepanelen kunnen niet voldoende energie leveren. Je kunt de energie wel in accu’s opslaan, maar die zijn tegenwoordig nog te zwaar.’ Volgens Melkert is vliegen op kerosine zestig keer efficiënter. Het kan dus nog lang duren voor er elektrisch gevlogen kan worden.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?