De maan als tussenstop
Deze hele zomer organiseert BNR mini-colleges, om te voorkomen dat je IQ-afneemt als je vrij bent. Deze week gaat het over vliegen. Vandaag: Marc Klein Wolt van de Radboud Universiteit over de plannen van zijn team om via de maan de rest van het heelal te ontdekken.
Klein Wolt: ‘We willen graag wetenschap van het vroege heelal beoefenen op de maan. Daarvoor hebben we radiosignalen nodig. Omdat de straling op aarde niet zichtbaar is gaan we een antenne plaatsen aan de achterkant van de maan’.
In 2018 gaan de antennes mee met een Chinese satelliet. ‘We zijn nu ook al bezig met een plan om over tien of twintig jaar grotere antennes te gaan bouwen op de achterkant van de maan’.
Ook hebben de onderzoekers plannen om de maan als uitvalsbasis te gaan gebruiken. Hierbij geldt de planeet als tussenstation om zo verdere afstanden af te leggen richting het heelal.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?