Bacteriën in apenpoep bewijzen gedeelde voorouders
De bacteriën in onze darmen gaan al langer mee dan de mens zelf. Dat concluderen twee Amerikaanse wetenschappers in Nature. Misschien is zelfs te achterhalen met welke dieren de mens, naast de aap, een voorouder deelt.
In het onderzoek is gekeken naar uitwerpselen van mensen, chimpansees en gorilla’s en wat blijkt? Darmbacteriën worden al heel lang doorgegeven. En dat is bijzonder, zegt Andrew Moeller van de Berkeley University of California: 'Ik was verrast. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat externe factoren zoals medische behandelingen of geografie enorm van invloed kunnen zijn op die bacteriën.'
De bacteriën worden al miljoenen jaren van generatie op generatie doorgegeven en zijn dus herkenbaar. Hierdoor konden de onderzoekers bewijzen dat wij niet alleen onze voorouders delen met andere mensapen, ook de darmbacteriën van de mens en de chimpansee én van de mens en de gorilla hebben dezelfde voorouder.
De vondst van deze darmbacteriën is een extra bewijs dat we een gemeenschappelijke voorouder hebben, zeggen de onderzoekers. De volgende stap is het onderzoeken van nóg meer uitwerpselen, van andere zoogdieren, op zoek naar meer gemeenschappelijke voorouders.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?