Wetenschap21 aug '16 08:45

Nederlandse klanken de ruimte in

Auteur: Wesley Schouwenaars

Als er buitenaards leven is, dan is de kans groot dat ze muziek van de Nederlandse componist en klankonderzoeker Roland Kuit kunnen horen. Zijn werk gaat op 8 september met de OSIRIS-REx-missie van de NASA de ruimte in.

Geanimeerde afbeelding van de 101955 Bennu-asteroïde. Foto AFP/ANP
Geanimeerde afbeelding van de 101955 Bennu-asteroïde. Foto AFP/ANP

Kuit maakt elektronische muziek die zich het beste laat omschrijven als experimenteel. 'Ik maak dit vanuit innovatie. Muziek is niet iets statisch. Als we achteruit kijken hebben we allerlei muziekvormen gekend. Die ontwikkeling gaat nog steeds verder. Ik zie mezelf als een pionier van nu, die nieuwe wegen bewandelt. Hetzelfde als de NASA doet', vertelt Kuit.

De klanken van Kuit zullen op een chip met een ruimtesonde meereizen. De chip wordt achtergelaten op de 101955 Bennu-asteroïde waar hij door middel van zonne-energie continu muziek zal uitzenden. 'Ik vind het schitterend van de NASA dat ze wetenschap gebruiken als een voertuig voor de kunst. Want kunst is een vorm die de mens onderscheidt van de rest', legt Kuit uit.

Het doel van de NASA-missie is om monsters te verzamelen van de asteroïde. De onderzoekers hopen met de monsters meer inzicht te krijgen in het ontstaan van leven. Het is de bedoeling dat de ruimtesonde in 2023 terugkeert op aarde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen