
Tekster heet de methode die Monica Koster en Renske Bouwer voor de bovenbouw van de basisschool ontwikkelden. Het idee achter hun methode is dat leerlingen veel gestructureerder leren werken.
De valkuil waar veel leerlingen op dit moment nog intrappen, is dat ze veel te snel met een schrijfopdracht beginnen. Vaak schrijven ze al voordat ze de opdracht helemaal hebben gelezen.
'Dan zit je dus een hele boel dingen tegelijk te doen', zegt Koster. 'Je zit te bedenken waar je over schrijft. Maar je moet het ook opschrijven. Daarbij heb je te maken met spelling, je handschrift, noem het allemaal maar op.'
Bij Tekster worden leerlingen gedwongen om eerst na te denken voordat ze daadwerkelijk gaan schrijven. Zo noteren ze bij een brief eerst in steekwoorden wat ze willen zeggen. Daarna moeten ze eerst nadenken over het intro, dan het middenstuk en als laatste de afsluiting.
Of om een voorbeeld te geven van een tekst van een leerling die zonder Tekster werkte:
Ik heb er negen en de hond heeft de andere opgegeten toen ik terugkwam waren ze uitgepoept zelfs degene zonder sticker en het is tien keer niet dus maar ik wil wel een cd dus ik weet niet wat ik moet doen ik heb ze opgestuurd maar de cd nog niet gehad
En het voorbeeld van een leerling die wel met Tekster werkte:
U heeft een actie waarmee je een gratis cd kan krijgen. Nu heb ik in de winkel wel acht spaarpunten gespaard. Maar op de andere wikkels zitten geen spaarpunten meer. Dus ik kan er geen tien vinden, maar ik wil wel die cd heel graag. Ik heb daarom twee wikkels van de smikkelrepen, zonder spaarpunten, opgestuurd. Ik hoop dat ik de gratis cd alsnog ontvang, want het is nog geen 31 december.
De resultaten van hun methode zijn inmiddels duidelijk. Na vier maanden werken met Tekster gaan leerlingen er anderhalf leerjaar op vooruit.
Koster en Bouwer promoveren volgende week op hun methode aan de Universiteit Utrecht. Ze willen doorgaan met Tekster, de eerste vier scholen starten dit schooljaar al met hun lesmethode.