Wetenschap28 aug '16 22:03

Schaduwplanten negeren bewust de zon

Auteur: Judith Laanen

Planten staan het liefst in de zon. Maar als ze in de schaduw van een boom staan, lukt het ze natuurlijk nooit om zo groot te worden dat ze weer in de zon staan. En dat proberen ze dan ook niet. Hoe dat werkt, ontdekte Lot Gommers tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Foto ANP
Foto ANP

'Als ze merken dat er een buurplant is, dat ze zien door de verandering van de kleur van het licht, gaan ze meteen heel snel groeien om boven die andere planten uit te komen om het licht te vangen', zegt Gommers.

Maar die energie die ze steken in het maken van bladeren en het verlengen hun stengel heeft ook nadelen. Zo doet maïs er alles aan om de schaduw te ontwijken en naar het licht toe te groeien, terwijl dikkere maïskolven voor de landbouw gunstiger zou zijn, zegt Gommers.

Planten die de schaduw uit proberen te groeien worden sneller ziek, omdat ze minder energie steken in hun afweermechanisme. Omgekeerd krijgen de schaduwplanten, die in de schaduw van andere planten staan, last als ze teveel in de zon staan. 'Ze worden beter bestand tegen ziektes als ze in de schaduw staan', ontdekte Gommers. 'Dat kan ooit wel nuttig zijn voor de landbouw.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen