Je eten bepaalt of je weer beter wordt
Ooit zin in kippensoep als je ziek bent? Dat is hoogstwaarschijnlijk geen toeval. Uit onderzoek blijkt dat wat je eet wanneer je een virus hebt, kan bepalen hoe snel en óf je beter wordt.
Een onderzoeker aan Yale University deed een test met muizen, waaruit bleek dat wanneer ze griep hadden, het toedienen van glucose hun leven redde. Dat schrijft New Scientist. Muizen met bacterie-infecties legden juist het loodje, maar bij griep of verhoging hielp het.
Immuunsysteem
Verhoging betekent meestal dat je lichaam aan het vechten is tegen een infectie. De reactie van je lichaam op een infectie kan zo heftig zijn dat je daaraan bezwijkt. Muizen leken in de test het gevecht van hun immuunsysteem beter aan te kunnen door er hun eten op aan te passen. Bij een virus zorgde glucose ervoor dat de verhoging de hersencellen niet aantastte. Bij bacterie-infecties hadden de muizen juist baat bij een suikertekort.
Kippensoep
Dit kan ook verklaren waarom sommige mensen zin krijgen in kippensoep als ze ziek zijn. Al is het zo dat verkoudheid meestal wordt veroorzaakt door een virus, maar koorts vaker door een bacteriële infectie. Waardoor verschillend eten bij verschillende griepverschijnselen zou kunnen helpen. De onderzoekers willen nu gaan kijken of het achterhalen van de oorsprong van een virus en het daarop aanpassen van het dieet van de patiënten, hun overlevingskansen kan vergroten.