Wetenschap23 sep '16 12:39Aangepast op 23 sep '16 16:12

'Ig Nobelprijs gaat vooral om de eer'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Ig Nobelprijzen zijn weer uitgereikt. De jaarlijkse onderscheidingen voor 'nutteloze onderzoeken' werden vannacht uitgedeeld op de Harvard University en ook Nederland viel in de prijzen.

De bijzondere prijsuitreiking van de Ig Nobelprijs. Foto: HH / Michael Dwyer.
De bijzondere prijsuitreiking van de Ig Nobelprijs. Foto: HH / Michael Dwyer.

Bruno Verschuere, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, won in de categorie Psychologie. ‘Het is natuurlijk geen echte nobelprijs, het is een beetje een nepper.’ Toch is Verschuere blij met de prijs: ‘Voor de psychologie bestaat namelijk geen echte nobelprijs. Dus als psycholoog is dit het verste waar je kan komen. Enerzijds is het een beetje lachwekkend, anderzijds gaat het over serieus onderzoek. Dus ik ben er blij mee.’

De Ig Nobelprijzen richten zich op studies die mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten. De Nederlandse Bruno Verschuere won met vier andere onderzoekers de Psychologieprijs. Ze vroegen duizend leugenaars in de leeftijd van 6 tot 77 jaar hoe vaak zij logen. Daarna moesten de teamleden kiezen of zij de antwoorden geloofden of niet. Uitkomst: jongvolwassenen kunnen het beste liegen. ‘Kinderen leren steeds beter te liegen en pieken daarin als ze volwassen zijn. Daarna nemen de skills af’, schreven de onderzoekers.

Niet meer dan de eer

Veel meer dan de eervolle vermelding houdt Verschuere overigens niet over daan de Ig Nobelprijs. 'Je mag natuurlijk wel op heel vooraanstaande universiteiten je verhaal doen over het onderzoek. Daarnaast heb ik tien triljoen dollar gekregen, maar dat bleek achteraf om Zimbabwaanse dollars te gaan. Dus wat betreft prijzengeld ga ik niet ver komen. Het gaat vooral om de eer.'

Een andere prijswinnaar is de Britse Tom Thwaites, die drie dagen als een geit door de Alpen liep. Hij had een speciale prothese laten maken, zodat hij kon lopen als een dier. Tijdens zijn onderzoek kreeg hij een sterke band met een andere geit, maar werd hij ook uitgedaagd door andere geiten. ‘Een of twee geiten lieten hun hoorns zien. Toen dacht ik dat het gevecht zou beginnen’, zei hij tegen de BBC.

 

Nederlanders in de prijzen

Het is overigens niet de eerste keer dat een Nederlander een Ig Nobelprijs op mag halen. In 2013 won Bert Tolkamp een prijs voor zijn onderzoek naar liggende koeien en vorig jaar viel Mark Dingemanse in de prijzen met hun onderzoek naar het woord huh.

Gerelateerde artikelen