Wetenschap27 okt '16 10:07

'Patiënt Zero' blijkt niet de bron van aids

Auteur: Kay Rutten

De man die jarenlang verantwoordelijk werd gehouden voor het introduceren van hiv en aids in de Verenigde Staten, blijkt niet de bron van het virus.

Foto: ANP/Spencer Platt
Foto: ANP/Spencer Platt

'Patiënt Zero', Gaëtan Dugas wordt overtuigend vrijgepleit in een nieuw onderzoek van de University of Arizona. 'Hij zat niet eens in de eerste groep Amerikanen die besmet was met HIV', zegt onderzoeker Phillipe Lemey, onderzoeker aan de KU Leuven en betrokken bij het onderzoek in Arizona.

Gaëtan Dugas

Dugas wordt vrijgepleit na onderzoek van bloedstalen van hele vroeg hiv-patiënten. Daaruit bleek dat hij niet bij de eerste groep hiv besmettingen hoorde. 'In een onderzoek waar Dugas destijds aan meewerkte in de buurt van Californië kreeg hij de naam 'Patiënt O'. Dat kwam omdat hij van buiten Californië kwam.' De O stond voor outside the area. 'Onderzoekers hebben dat verkeerd gelezen en er 'Patiënt 0 (zero)' van gemaakt', zegt Lemey. 'Patiënt Zero' bleek zo catchy dat het moeilijk werd dit uit te bannen. Dugas stierf in 1984 aan de gevolgen van aids.

Ontstaan van hiv

Het onderzoek van de University of Arizona heeft verder nog nieuwe dingen aan het licht gebracht over de onstaansgeschiedenis van hiv in de Verenigde Staten. Hiv blijkt ouder dan gedacht. Het virus is ontstaan in Afrika en waarschijnlijk al rond 1920 overgesprongen van de chimpansee op de mens. Dit gebeurde in de Democratische Republiek Congo. Nadat het enkele jaren rondwaarde in de hoofdstad Kinshasha, dook het in de jaren zestig op in Haïti. Vanaf het eiland is het toen meegenomen naar New York in de vroege jaren zeventig. Dat is veel eerder dan men hiervoor dacht. Het hiv-virus kan jarenlang sluimeren bij patiënten voordat het verandert in de dodelijke ziekte aids. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen