Wetenschap4 nov '16 20:35

Nederlanders en Belgen: de verschillen

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Belgen en Nederlanders. Ze verstaan elkaar wel, maar ze begrijpen elkaar niet. ‘Vlamingen houden helemaal niet van Nederlanders. Erger nog, ze hebben een gruwelijke hekel aan Nederlanders’, zegt Evert van Wijk.

Foto: HH / Peter Hilz.
Foto: HH / Peter Hilz.

Hij schreef het boek Valse Vrienden, over de verschillen tussen Vlamingen en Nederlanders. ‘Vorig jaar heeft Studio Brussel nog een enquete gedaan onder jongeren. Waar hadden ze het meeste hekel aan op festivals? Dat waren Hollanders’, noemt Van Wijk een voorbeeld.

Nederlanders roepen het over zichzelf af

Volgens Van Wijk wordt de ‘Hollanderhaat’ die Belgen hebben door Nederlanders voornamelijk op zichzelf afgeroepen. ‘Nederlanders gedragen zich soms als een olifant in een porseleinkast. We hebben ook het vooroordeel over Belgen dat het een heel jolig en plezant volk is. Maar dat is helemaal niet waar. De meeste antidepressiva wordt in België gebruikt.’

Daarentegen zijn Belgen wel bourgondisch. ‘Als je aan een Belg vraagt of hij een leuke vakantie heeft gehad, dan zegt hij dat hij lekker heeft gegeten. Nederlanders zeggen dat ze lekker weer hebben gehad. Belgen houden van eten en drinken. Er is sociologisch onderzoek gedaan waaruit bleek dat er in heel Europa geen aangrenzende landen zijn die zo van elkaar verschillen als België en Nederland’, besluit Van Wijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen