Wetenschap16 nov '16 15:40

Hoe gaat het met de kweekburger?

Auteur: Jolijn Mes

Kweekvlees is het voedsel van de toekomst. Tenminste, als het aan hoogleraar Mark Post ligt. Drie jaar geleden trok hij wereldwijd de aandacht met zijn eerste kweekburger. Hoe staat het er nu voor met het kweekvlees?

Hoogleraar Mark Post. Foto: HH/Camera Press Ltd
Hoogleraar Mark Post. Foto: HH/Camera Press Ltd

Kweekvlees is vlees dat wordt gemaakt van de stamcellen van een (in dit geval) koe. Post: 'Je haalt die cellen uit de koe en die kunnen zich enorm vermenigvuldigen. Als je eenmaal voldoende cellen hebt, voeg je ze bij elkaar en als je dat onder de juiste condities doet, vormen ze eigenlijk uit zichzelf spierweefsel. Wat anders gebeurt in de koe, doen wij dat nu buiten de koe.'

Deze techniek zorgt er dus voor dat er geen koe gedood is voor je kweekhamburgertje én dat er veel minder koeien nodig zijn. 'Dus minder methaanuitstoot en minder voeding die je aan de koeien moet geven. Een grote winst voor voedselzekerheid en milieu', zegt Post.

Supermarktniveau

Drie jaar geleden kostte de eerste kweekhamburger nog 250.000 euro, maar die prijs is inmiddels flink gezakt: 'Als we gaan opschalen, komt het op zo’n tien euro per hamburger. Dat is nog steeds veel, maar we weten eigenlijk al waar we de technologie moeten verbeteren om de prijs tot supermarktniveau te krijgen.'

Dat burgertje moet dan ook gewoon smaken naar een ‘echt’ stukje vlees: 'We zijn bezig geweest met het maken van vetweefsel, waardoor de hamburger over drie jaar precies hetzelfde zal smaken, voelen en eruitzien als echt vlees. Het zijn in principe gewoon dezelfde cellen.'

Hoe lang nog?

Hoe lang je nog moet wachten op je kweekburger? Volgens Post nog zo’n drie tot vier jaar: 'Dan komt het op de markt in delicatessenwinkels en bij restaurants. Het supermarktniveau bereiken we over een jaar of zes à zeven.'

Gerelateerde artikelen