Wetenschap27 dec '16 18:03

China start nieuwe ruimtewedloop

Auteur: Bastiaan Kleinjan

China trekt alle registers open en start een nieuwe ruimtewedloop. Het land heeft namelijk haar nieuwe ruimteambities onthuld: missies naar Jupiter en naar de achterkant van de maan.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Hiermee zou het Chinese Ruimte Agentschap binnen vijftien jaar tot de top drie van de wereld moeten behoren. De strijd tegen de NASA, ESA en het Russische Roscosmos is hiermee officieel begonnen. ‘Tot nu toe zijn de Chinezen nog niet zo ver van de aarde af geweest’, vertelt Daphne Stam, planeetonderzoeker aan de TU Delft. ‘Ze hebben wel een Lander op de maan neergezet, maar ze zijn nog niet verder gegaan. Nu hebben ze echt ambitieuze plannen’, vervolgt ze.

Achterkant maan is lastige plek

Aan de achterkant van de maan is nog geen ruimtevaartorganisatie geweest. ‘Dat is wel een lastige plek, want er is daar geen radiocontact meer mogelijk met de aarde. De aarde is vanaf die plek uit beeld’, weet Stam.

De NASA zou best zenuwachtig kunnen worden van de plannen van China, denkt Stam: ‘Zeker omdat plannen bij de NASA vaak kort op elkaar volgen en vrij makkelijk stopgezet kunnen worden. Het zou een mooie uitkomst zijn als Amerika nu bijvoorbeeld weer gaat landen op de maan. Het is heel lang geleden dat dit gebeurd is. Als de Chinezen dat doen, is de kans groot dat de NASA dat ook weer wil gaan doen’, verwacht Stam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen