Wetenschap9 mrt '17 13:32

Mars-tomaten met een, eh, apart smaakje

Auteur: Benjamin Harmsen

Bij een experiment in Duitsland wordt geprobeerd tomaten te telen met urine. De onderzoekers van het Duitse Ruimtevaartcentrum denken dat als dat lukt, we op die manier tomaten zouden kunnen verbouwen op Mars.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Sander van Delden, ruimtevaartbioloog bij Wageningen University, moet er eerst wat de met urine worden gedaan voordat er planten mee verbouwd kunnen worden. 'Planten hebben bouwstoffen nodig om te groeien. Daar gebruiken we normaal meststoffen voor. Maar urine bezit deze ook, in een voor de planten onbruikbare vorm. Door allerlei filters en technieken proberen de onderzoekers de stoffen uit de urine om te zetten in iets bruikbaars.'

Gesimuleerde Marsgrond

'De Duitse onderzoekers maken bij dat proces gebruik van allerlei microben, bacteriën en schimmels', zegt Van Delden. 'Die laten ze groeien op daarvoor geschikte poreuze lavastenen.' De ruimtevaartbioloog denkt dat de lavastenen genoeg ijzer en calcium kunnen leveren die niet uit urine te halen is. 'IJzer en Calcium zijn nodig om tomaten te kunnen telen.' De ruimtevaartbioloog denkt wel dat de tomaten van het Duitse onderzoek anders zullen smaken dan we gewend zijn.

IJzerhoudende stenen zijn ook op Mars te vindnen. Maar voor calcium weten we dat volgens Van Delden nog niet zeker. 'We gebruiken daarom vulkanisch gesteente van onze planeet, dat mogelijk op gesteente op Mars lijkt.' Exobioloog Wieger Wamelink teelt inmiddels al groente op gesimuleerde marsgrond. 'Om de planten beter te laten groeien, zou hij als aanvullende meststof in principe gefilterde en bewerkte urine kunnen gebruiken', zegt Van Delden.

'Wanneer je echt op Mars wilt overleven moet je meer doen dan alleen een plantje op de vensterbank laten groeien', meent hij. 'Dan heb je tomatenplanten nodig op het niveau van de telers in het Westland.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen