Wetenschap29 mrt '17 23:04Aangepast op 31 mrt '17 11:27

AMC stopt per direct met oplosbare stents hartpatiënten

Auteur: Karlijn Meinders

Patiënten met een oplosbare stent in de kransslagaders, hebben drie keer meer kans op een bloedstolsel in de stent. Dit concluderen de onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam na een langlopend onderzoek waarbij ze een biologisch oplosbare stent vergeleken met de meest gebruikte metalen stent.

Foto: HH/Flip Franssen
Foto: HH/Flip Franssen

De biologisch oplosbare stent (Absorb BVS) is sinds enkele jaren beschikbaar om kransslagaders die vernauwd zijn open te houden en de kans op een hartinfarct te verkleinen. In tegenstelling tot de metalen stents, die permanent in het bloedvat blijven, lossen de nieuwe stents volledig op. Nu blijkt dus dat de nieuwe stents juist gevaarlijker kunnen zijn.

De Stichting Hartpatiënten ziet de ontwikkelingen met zorg aan, maar wacht nog op het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. De cardiologen vinden het nog te vroeg om meteen alle ziekenhuizen op te dragen te stoppen met deze oplosbare stents.

Stolsels

De precieze oorzaak wordt nog onderzocht, zegt Joanna Wykrzykowska, cardioloog en onderzoeker bij het AMC. 'De interactie tussen het lichaam en de cholesterolplaque die erin zit is complexer dan men had gedacht. Soms is die plaque harder en soms zit er kalk in. En dan lost de device minder snel op. Maar iedereen heeft een klein risico op stolsels in de stents, ook in de metalen stents. 'Wij hebben onze patiënten zelf gecontacteerd om iets langer bloedverdunners in te nemen om problemen te voorkomen.'

5 tot 10 procent oplosbaar

Per jaar worden er 38.000 mensen gedotterd, 92 procent van deze mensen krijgt een stent. Het AMC schat dat het bij 5 tot 10 procent van de gevallen gaat om een oplosbare stent (tussen de 1750 en 3500 patiënten). Naast de Absorb BVS-stent zijn er nog twee andere oplosbare varianten, maar gezien de onderzoeksresultaten kiest het AMC er nu voor om alleen nog maar metalen stents te plaatsen.

Eerder ook al zorgen

Eerder werd in Dordrecht een onderzoek afgerond met dezelfde uitkomsten. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft haar leden destijds geïnformeerd over de potentiële problemen met de stent. Nu blijkt werderom - dit keer uit een langlopend onderzoek - dat de stents gevaarlijk kunnen zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen