Komt die rots!
Een grote asteroïde, genaamd '2014 JO25', vliegt vandaag voorbij de aarde. De NASA spreekt van een 'near-Earth asteroid', maar dit exemplaar houdt tenminste nog gepaste afstand.
De ruimterots zoeft even voor 14.30 uur Nederlandse tijd voorbij op een afstand van 1,8 miljoen kilometer. 'Het is wel behoorlijk dichtbij, maar het is nog altijd 4,5 keer de afstand van de aarde tot de maan', zegt Frank Israel, professor bij de Sterrenwacht van de Universiteit Leiden. 'Als het dichterbij is dan de maan, dan beginnen we van een near miss te spreken.' Met het blote oog is hij niet te zien, maar al wel met een goede amateurtelescoop, zegt Israel.
Zoiets gebeurt wel vaker, maar dit exemplaar is uitzonderlijk groot, met een doorsnede van ongeveer 650 meter. En dat niet alleen, hij komt elke drie jaar voorbij en kan in de toekomst ook dichterbij komen, vertelt Israel. 'Hij kruist niet alleen de aardbaan, maar ook de banen van Venus en Mercurius. Dat is belangrijk, want dat betekent dat elke keer als een baan van zo'n planeet kruist en die planeet is niet al te ver weg, dan verandert de baan van die planetoïde weer.' Ook dit is nog niet direct slecht nieuws voor ons. 'We kunnen uitrekenen voor de komende 300 jaar dat er geen enkel risico is, maar daarna wordt die berekening steeds onnauwkeuriger, waardoor het steeds lastiger wordt te voorspellen wat het cumulatieve effect van al verstoringen is.'
Wat vloog daar voorbij?
Het gedrag van deze ruimterots is dus voor de komende eeuwen goed in beeld, maar hij is lang niet alleen. Er zeilen geregeld asteroïdes voorbij, waarvan sommige relatief klein zijn. Ook die kleintjes kunnen heel wat schade aanrichten en komen vaak pas laat in beeld. 'De meeste daarvan zien we pas op het laatste moment, of als ze net voorbijgekomen zijn. Dat is heel angstwekkend', zegt Israel.
In 2013 sloeg bijvoorbeeld een meteoriet in bij de Zuid-Russische plaats Tsjeljabinsk. Hierbij vielen ongeveer 1200 gewonden; ook was er veel materiële schade.