'Aantal numerus fixus-studies zal verder groeien'
De komende jaren zal met name bij de technische universiteiten het aantal studies met een numerus fixus verder toenemen. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Twente, in BNR Hemmen.
Van de Chijs' eigen universiteit kent op dit moment nog maar één numerus fixus-opleiding, 'Delft' en 'Wageningen' beginnen er al iets meer last van te krijgen, maar het is vooral Eindhoven waar de problemen steeds prangender dreigen te worden. De Technische Universiteit Eindhoven kondigde al aan dat er volgend jaar vier numerus fixus-opleidingen komen. Daarmee is het einde nog niet in zicht, waarschuwt Van de Chijs. 'Het hangt uiteindelijk af van het aantal studenten dat zich zal melden, maar dat het er meer worden, lijdt bijna geen twijfel.'
Zuur
Komend studiejaar willen bijna 81.000 studenten naar de universiteit. Goed nieuws, op het eerste gezicht, maar sommige universiteiten kunnen de toestroom nauwelijks aan, terwijl het bedrijfsleven staat te springen om technologisch opgeleide mensen. Dat maakt het des te zuurder dat je de deuren sluit voor een deel van de potentiële techniek-studenten, erkent Van der Chijs. Niet voor niets gaven de universiteiten al een paar keer het signaal af dat de financiering ernstig tekort schoot voor het aantal studenten dat zich meldde.
Afhankelijk van technologie
Bij de technische universiteiten is het probleem op een aantal fronten nog wat nijpender. Nederland is bij uitstek afhankelijk van technologie, benadrukt Van der Chijs. 'Je hebt voortdurend instroom van nieuwe studenten nodig. We leveren als technische universiteiten op dit moment maar de helft van het aantal mensen af dat door het bedrijfsleven wordt gevraagd. We doen de BV Nederland eigenlijk elk jaar tekort en dat probleem lijkt zich alleen maar te verergeren.'
Digitalisering
De overheid steekt veel energie en geld in het verleiden van mensen om techniek te gaan studeren. De ambitie van kabinet, universiteiten en bedrijfsleven wás al om vier op de tien studenten voor een technische studie te laten kiezen. Het beperkte aantal plekken voor studenten is vooral een belemmering om het aandeel techniekstudenten nóg verder uit te breiden, zegt Van der Chijs. 'Voor de toegenomen digitalisering en innovatie heb je de juiste mensen nodig, dus over een paar jaar kunnen we zomaar besluiten dat het er zes op de tien moeten zijn.