Wetenschap26 mei '17 15:23

Zó word je onbewust verleid in reclames

Auteur: Daphne Buskoop

Neuromarketing is niet meer weg te denken uit de reclamewereld. Dion van der Vaart schreef het boek 'Overtuigen met neuromarketing in 59 minuten', voor ondernemers die nog niet overtuigd zijn van het succes. Benieuwd hoe bedrijven jou verleiden met behulp van neuromarketing?

Foto: HH/Peter Hilz
Foto: HH/Peter Hilz

Dion van der Vaart legt aan BNR uit wat neuromarketing is, en hoe bedrijven als Cool Blue en Ford er gebruik van maken.

 

Nog wat leuke voorbeelden

Dat seks verkoopt wisten we al. Dankzij neuromarketing weten we dat je maar een seconde een sexy beeld nodig hebt om een goed gevoel over te brengen. Reclamemakers, zoals Telfort in dit geval, maken daar subtiel gebruik van:

Veel mensen zullen kunnen lachen om de volgende reclame van Dorito's, maar je handen gaan toch een beetje vies voelen tijdens het kijken. De humor is waarschijnlijk niet de reden dat jij trek krijgt in Dorito's: uit EEG onderzoek, waarbij je hersenactiviteit wordt gelezen, is gebleken dat hersenen zeer positief reageren op het zien van vieze vingers. Of beter gezegd: op het kaaspoeder dat achterblijft op de handen. Lay's maakt daar dankbaar gebruik van:

Filmtrailers lenen zich uitstekend voor het testen van neuromarketing. Disney heeft dat begrepen, en scande de hersenen van consumenten terwijl ze de trailer van de film Up lieten zien. In onderstaand filmpje kun je de hersenenactiviteit zien. Aan de hand van deze analyse kan Disney onder andere zien of de filmtrailer het gewenste effect heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen