Wetenschap11 jun '17 18:43Aangepast op 12 jun '17 07:33

Wetenschappers ontdekken super-koraal

Auteur: Karlijn Meinders

De afgelopen tijd is koraal vaak negatief in het nieuws. Maar, een kleine opsteker: wetenschappers hebben super-koraal gevonden. Dat is koraal dat goed tegen klimaatverandering kan.

Foto: ANP - Great Barrier Reef
Foto: ANP - Great Barrier Reef

De ontdekking werd gedaan bij Nieuw-Caledonië: een eiland rechts naast het bekende Great Barrier Reaf van Australië. In een halfopen lagoon waar vooral warm, zuurstofarm water met een lage pH-waarde zit, werd koraal gevonden dat juist rijk in omvang en soort is.

Het koraal lijkt zich te hebben aangepast aan de moeilijke omstandigheden en dat kan helpen bij het voorspellen van het gedrag van ander koraal bij klimaatveranderingen, schrijven de onderzoekers. Ze benadrukken wel dat voor echte voorspellingen nog meer rif in extreme omstandigheden onderzocht moet worden.

Helaas zijn de huidige koraalriffen daar niet meer mee te redden, denkt koraalrif-bioloog Erik Meesters van de Wageningen Universiteit. 'We weten al heel lang dat er koraalsoorten zijn die tegen extreme omstandigheden kunnen. Dit is weer zo'n voorbeeld. We begrijpen niet hoe het kan. Als we beter weten welke genen daarvoor verantwoordelijk zijn, zouden we er misschien iets aan kunnen doen.' Aan koraal valt een goede boterham te verdienen. 'Het grote koraalrif in Australië is 60 miljard waard.'

Lees ook: Code rood voor het Great Barrier Reef


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen