Wetenschap16 jun '17 13:17

Spinozapremie voor Utrechtse celonderzoekers

Auteur: Martijn Middel

Albert Heck en Alexander van Oudenaarden krijgen de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Aan de prijs is een geldbedrag van 2,5 miljoen euro verbonden, die de onderzoekers vrij mogen besteden.

ANP
ANP

Alexander Heck (1964) werd al op zijn drieëndertigste benoemd tot hoogleraar. Hij brengt de eiwitten in het menselijk lichaam in kaart. Veranderingen in deze eiwithuishouding kunnen leiden tot ziekte.

Met zijn onderzoek ontwikkelt Heck methoden om snellere en betere diagnoses te stellen en op de persoon afgestemde therapieën te ontwikkelen. Hij ontving voor zijn werk al een aantal hoge internationale onderscheidingen.

Verschillende typen cellen

Alexander van Oudenaarden (1970) werd zijn 38e benoemd tot hoogleraar aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). In 2012 keerde hij terug naar Nederland.

Van Oudenaarden onderzoekt hoe verschillende typen cellen in levende wezens ontstaan. Hij kijkt naar de rol die netwerken van genen en eiwitten spelen bij het ontwikkelen van die cellen. Ook zijn werk leidt tot nieuwe inzichten in het ontstaan van ziekten.

Spinozapremie

De andere winnaars zijn ontwikkelingspsychologe Eveline Crone en Hoogleraar spectroscopie van moleculen Michel Orrit. De Spinozapremie wordt op 12 september uitgereikt. Onderzoeksfinancier NWO kent de toe aan maximaal vier onderzoekers die worden gerekend tot de beste in hun vakgebied.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen