Wetenschap3 jul '17 17:21

Helpt het om te slopen als je boos bent?

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Een vrouw in Rotterdam was zo boos dat haar relatie was verbroken, dat ze alle spullen van haar ex uit het raam gooide. Meubelstukken, planten, schilderijen: alles vloog naar beneden.

Het ooit zo mooie bord van Thomas.
Het ooit zo mooie bord van Thomas.

 

Maar helpt het slopen van spullen nou écht om je woede een plekje te geven? Ja, zegt psycholoog Albert Sonnevelt. ‘Zolang je geen andere mensen of jezelf beschadigt, kan dat zeker geen kwaad. Ik zeg altijd dat je emotionele indrukken moet uitdrukken. Want als je ze opkropt, dan krijg je pas echt problemen. Het is alleen de manier die je gebruikt om die boosheid naar buiten te brengen. De één doet dat door te sporten, de andere door te tuinieren. Een andere manier is om servies kapot te gooien’, vervolgt Sonnevelt.

Thomas van Groningen is ook een beetje boos. Hij ergert zich namelijk aan restaurants die plankjes gebruiken om hun eten op te serveren, terwijl Thomas gewoon van een bord wil eten. Die frustratie moet er even uit.

 

De ontlading die Thomas voelde bij het gooien van het bord, herkent Sonnevelt. ‘Ik heb ooit een keer een servies cadeau gekregen, het was oerlelijk. Toen ik echt boos was op één van de kinderen, heb ik dat servies helemaal aan gruzelementen gegooid’, noemt hij als voorbeeld. ‘Je gaat het weer relativeren. Dan zie je dat de boosheid niets anders is dan een hoeveelheid energie dat je bij je hebt en die eruit wil. Die energie moet je mobiliseren, maar wel goed kanaliseren. Servies kan daarbij helpen, maar ook een boksbal of even schoffelen in de tuin.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen