Droogte zit nog in de grond, maar redding lijkt nabij
De neerslag van de afgelopen week heeft de droogtesituatie, behalve in regionale wateren in het zuiden en westen, verlicht. Toch blijven de meeste maatregelen, zoals de onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater, nog wel van kracht.
Enkele stevige regenbuien hebben de 'urgentie van bosbranden in ieder geval fors gedempt', zegt Moniek Wulms van MeteoGroup, in reactie op de huidige droogtesituatie volgens de nieuwste Droogtemonitor van Rijkswaterstaat. Waar vorige week in grote delen van het land nog code rood van kracht was, geldt nu alleen nog code geel in delen van Zeeland en Noord-Brabant. In de rest van het land geldt inmiddels code groen.
Voor de waterspiegel heeft de recente regen nog weinig kunnen betekenen, zegt Wulms, al kan dat de komende tijd veranderen. 'Vanaf zondag of maandag vallen er geregeld buien en wordt het 'chronisch' wat natter. En ook de temperaturen zullen na een zomerse week zakken naar min of meer normale waarden, rond een graad of 20.' En ook die lagere temperatuur, zo legt Wulms uit, is gunstig voor de bestrijding van de droogte. 'Bij 30 graden kan er per dag zomaar 5 tot 6 millieter water verdampen, bij lagere temperaturen is dat een stuk minder.'
Op onderstaande kaart van Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie, zijn de regionale bijzonderheden uit de droogtemonitor te zien.