Wetenschap8 aug '17 08:25Aangepast op 8 aug '17 09:54

Beschimmelde pieper behoort binnenkort tot verleden

Auteur: BNR Webredactie

Een beschimmeld aardappeltje, daar heeft niemand zin in. En zeker de boeren niet die de piepers telen voor de verkoop. Telers, kwekers én supermarkten willen daarom dat er over drie jaar alleen nog aardappels op je bord liggen die resistent zijn tegen schimmels.

Foto: Thomas Schuurman
Foto: Thomas Schuurman

Maar voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren. En daar wordt hard aan gewerkt bij de universiteit in Wageningen. Daar doen ze onderzoek naar de besmettelijke schimmel phytophtora, die elk jaar zorgt voor problemen en waar voornamelijk biokwekerijen onder te lijden hebben, zegt hoogleraar plantenveredeling Richard Visser. 'Zij willen niet spuiten met allerlei beschermingsmiddelen, waardoor het vrij intensief is. Ze moeten planten verbranden en weghalen en op een gegeven moment is dat ondoenlijk.'

Zorgenvrij telen

Maar per 2020 moeten ook de biologische boeren zorgenvrij kunnen telen door de ontwikkeling van resistente aardappelen, zegt Visser. 'We zijn nu op een punt aanbeland dat er voldoende variatie in het rassenpakket is mét resistentie tegen phytophtora om het de boeren mogelijk maken om gevarieerd verschillende aardappelrassen te kunnen telen. Kwekers werken samen in allerlei verschillende projecten; zeker op het gebied van de biologische aardappelteelt is er een aantal hele grote programma's.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen