Wetenschap24 aug '17 17:20

Ben jij een superherkenner?

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Superherkenners zijn van een onschatbare waarde voor de politie. Superherkenners? Mensen die een gezicht vrijwel nooit vergeten. Ongeveer één procent van de bevolking heeft deze kwaliteit en in Londen worden ze ingezet door de politie bij het oplossen van misdrijven.

In de Super Recogniser Unit in Londen werken vijf agenten, die allemaal beschikken over een bijna onmenselijk goed geheugen en zicht. Ze kunnen moeiteloos iemand herkennen die ze acht jaar geleden hebben gezien op schokkerige beveiligingsbeelden.

‘Er zijn een aantal netwerken in het brein die zich bezig houden met gezichtsherkenning’, legt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit. ‘Je moet op allerlei aspecten letten. De emotie in het gezicht, de stand van de neus en de vorm van het voorhoofd. Andere gebieden bemoeien zich juist weer met de aspecten die wel kunnen veranderen, als iemand fronst bijvoorbeeld. Bij vreemde gezichten is dat moeilijker, want die personen herken je niet zelf. Het is een samenspel van heel veel facetten’, vervolgt hij.

Zelf testen of jij het in je hebt om een super recogniser te worden? Klik!

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen