
Vliegen naar de maan
‘De hele maanlanding is eigenlijk alleen maar ontstaan uit een competitie tussen de Verenigde Staten en de Soviet Unie’, zegt ruimtevaartdeskundige Luc van den Abeelen. Het was vooral dus een prestigeproject. De Amerikanen hebben wel toen de strijd gewonnen want de laatste man op de maan was Commander Eugene Cernan die in 1972 met de Apollo 17 op de maan landde.
Commercie
Het lijkt erop dat er meer steun komt voor nog een maanlanding. Zo komt volgens Van den Abeelen de politieke wil een beetje terug. Maar: 'Zolang ze kunnen steunen op de commercie', voegt hij er als kanttekening aan toe. Zo huurt NASA commerciële bedrijven in om vrachtcapsules naar het internationaal ruimtestation ISS te vliegen, vertelt Van den Abeelen. ESA lijkt volgens hem een soortgelijke beweging te maken door in plaats van zelf een raket te ontwerpen en te bouwen een commerciële partij dit te laten doen.
Retourtje maan?
De dag dat wij een retourtje maan kunnen boeken wordt steeds reëler. Zo heeft Elon Musk, de man achter de Tesla, aangekondigd dat er waarschijnlijk al in 2019 een paar toeristen om de maan zullen gaan vliegen. Volgens Van den Abeelen is het dan ‘letterlijk nog maar een kleine stap, totdat er toeristen met een camera op onze stoffige buren rondwandelen.’
De enige echte moonwalk: