Wetenschap11 dec '17 13:55Aangepast op 11 dec '17 15:34

Langsscherende asteroïde verrast NASA

Auteur: Jochem Timmerman

Een asteroïde ter grootte van een walvis scheerde afgelopen maand langs de aarde, zonder dat die door ruimtevaartorganisatie NASA werd waargenomen.

(EPA/ESO/M. Kornmesser / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

De asteroïde, die de naam VL2 draagt, vloog op ongeveer 115.000 kilometer van de aarde, nog niet een derde van de afstand van de maan tot de aarde, maar de NASA slaagde er toch in om de asteroïde over het hoofd te zienzo dicht langs de aarde suisde werd het niet opgemerkt door de NASA. Dat komt omdat objecten die zich in ruimte begeven bijna net zo donker zijn als de achtergrond van de ruimte. Daarom gebeurt het geregeld dat asteroïden over het hoofd gezien worden.

Rakelingse ontmoeting

Volgens Simon Protegies Zwart, sterrenkundige aan de universiteit Leiden, gebeurt het niet vaak dat een object zo dicht langs de aarde vliegt. Het risico bij een eventuele inslag wordt volgens hem wel steeds groter door de toenemende wereldbevolking; de kans dat er slachtoffers vallen bij een eventuele inslag wordt daardoor aannemelijker.

Tsjeljabinsk

De meest recente inslag op aarde is de ontploffing van een meteoroïde nabij Tsjeljabinsk in 2003, in het Russisch Oeral-gebied. Daarbij zochten ongeveer twaalfhonderd mensen hulp, onder wie 159 kinderen. De meesten gewonden vielen toen door ruiten die sneuvelden door de supersonische knal. Die asteroïde kende een diameter van twee tot zeventien meter, dat was slechts de helft zo groot als de VL2.

Zorgen

Volgens Portegies Zwart zal het einde der mensheid zeer waarschijnlijk het gevolg zijn van een een asteroïde-inslag. Maar we hoeven ons verder geen zorgen te maken: het object zal al zijn ingeslagen voordat we er weet van hebben..


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen