Wetenschap28 jan '18 19:57Aangepast op 29 jan '18 11:23

Mug onthoudt aanvaring met mensen

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het duurt nog even voordat de muggen weer door de slaapkamer zoemen, maar voor wie nu al wil weten wat te doen als je aan een muggensteek wil ontkomen is er goed nieuws. Wild om je heen meppen lijkt namelijk zin te hebben.

(ANP)

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat muggen een goed leervermogen hebben. De onderzoekers observeerden in dit onderzoek de gelekoortsmug. Ze ontdekten dat de muggensoort de geur van de mensen die ze prikken kunnen onthouden. Die informatie brengen ze in verband met andere prikkels - zoals een wild in het rond zwaaiende mensenhand - om op die manier een voorkeur of afkeur voor een bepaald persoon te ontwikkelen.

'Uiteindelijk zullen ze toch een keuze moeten maken', zegt Sander Koenraadt, universitair docent aan de Wageningen University en zelf niet bij het onderzoek betrokken. 'Wat uit dit onderzoek blijkt is dat ze dus toch kunnen leren en de minst defensieve gastheer te pakken kunnen nemen.'

Vindt een mug iemand lekker ruiken, dan kan die voorkeur omslaan op het moment dat het een onplezierige ervaring beleeft. De onderzoekers ontdekten dat muggen aversief kunnen leren. Ze trainden vrouwelijke gelekoortsmuggen om geuren te koppelen aan onaangename schokken en trillingen. Een dag later moesten de muggen door een doolhof, waar ze tegen de wind in moesten vliegen en een keuze moesten maken tussen een mensengeur en een controlegeur. De muggen vermeden de menselijk geur. Dat duidt er volgens de onderzoekers op dat het muggengedrag te corrigeren valt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen