Wetenschap18 sep '19 15:38Aangepast op 21 sep '19 10:41

CEO Galapagos hoopt op positief oordeel toezichthouder nieuw reumamedicijn

Auteur: BNR Webredactie

Geen streep door de rekening, maar tegenslagen zijn er altijd. CEO Onno van de Stolpe van biotechnologiebedrijf Galapagos reageert in BNR Zakendoen op de vraag in hoeverre het nieuwe reumamedicijn Filgotinib last heeft van de black box waarschuwing die de Amerikaanse concurrent AbbVie kreeg van toezichthouder FDA. Beleggers zijn bang dat die waarschuwing ook naar de potentiële blockbuster Filgotinib gaat, zegt Van de Stolpe.

Luister ook: Farma's kunnen geen nieuwe medicijnen ontwikkelen

Filgotinib: blockbuster met black box?

Van de Stolpe noemt het reumamedicijn Filgotinib de driver van toekomstige winstgroei van Galapagos. Filgotinib komt volgend jaar zowel in Europa als in de VS op de markt, een lichte vertraging waar het de Europese toetreding betreft. In de VS kreeg het reumamedicijn van concurrent AbbVie echter een zogeheten 'black box warning', een waarschuwingslabel over mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid, iets wat ook de beurskoers van Galapagos beïnvloedde.

Enzymeremmer gaat het verschil maken

Van de Stolpe: 'De angst bij beleggers is dat de black box warning voor een verhoogde kans op trombose die de FDA aan AbbVie gaf, ook naar Filgotinib zal gaan'. Volgens Van de Stolpe heeft dit alles te maken met het feit dat het om een klasse-effect gaat: 'Het zijn allemaal Janus Kinasesremmers, een bepaalde eiwit-klasse. Wij remmen heel specifiek een Janus Kinase-1 en onze data geven aan dat wij veel minder trombose zien dan in de niet-behandelde controlegroep. We hopen dat we een sterk argument naar de FDA en de EMA hebben dat wij geen verhoogd risico op trombose hebben'.

Wat gaat de FDA doen?

'De feiten zijn heel duidelijk. De vraag is of de FDA zich daar aan wil branden en een uitzondering wil maken voor Filgotinib. Of dat ze zeggen: we gaan eerst maar eens langetermijn in de markt kijken hoe die trombosegevallen zich ontwikkelen als het medicijn op de markt is'. Moet Van de Stolpe er serieus rekening mee houden dat ook voor Filgotinib die waarschuwing een feit is? 'Die kans is er, ik kan niet zeggen dat die kans er niet is. Het is geen streep door de rekening, we zouden er niet blij mee zijn, maar je bent afhankelijk van de toezichthouder, daar moet je mee leven. Tegenslagen zijn er altijd. Feit blijft dat Filgotinib in de trials een fantastische werkzaamheid heeft laten zien, en het veiligheidsprofiel supermooi is. We hebben er alle vertrouwen in dat dit goed naar de markt gaat'.

Gilead neemt strategisch belang Galapagos

Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot deze zomer een megadeal met samenwerkingspartner Gilead Sciences. Het Amerikaanse farmaconcern zal de komende tien jaar geen overnamebod doen op Galapagos, in ruil daarvoor wordt de samenwerking verstevigd en is Gileads aandelenbelang in Galapagos vergroot. Van de Stolpe gaat ervan uit dat Gilead op termijn meer aandelen Galapagos gaat kopen.

Galapagos is niet meer over te nemen

Volgens Van de Stolpe is van een overname van Galapagos door de deal met het Amerikaanse Gilead geen sprake meer: 'Niet alleen gaat Gilead ons niet overnemen, dankzij het aandelenpakket dat Gilead nu heeft en gaat uitbreiden - waarschijnlijk gaat uitbreiden - wordt het onmogelijk voor anderen om die overname te doen.'

Gilead gaat aandelenpositie uitbreiden

Gilead kan zijn belang in Galapagos tot dertig procent vergroten en dat Gilead dat zal doen acht Van de Stolpe dus waarschijnlijk: 'We moeten eerst nog de oké van de aandeelhouders hebben om die warranten uit te geven zodat Gilead zijn aandelenpositie kan uitbreiden. Er komt een aandeelhoudersvergadering, we zullen ervoor lobbyen bij de aandeelhouders om dat goed te keuren en dan gaan we er vanuit dat Gilead op termijn die uitbreiding kan gaan doen'.

( ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen