Wetenschap6 nov '19 12:36Aangepast op 4 jan '20 16:13

Onderzoek: driekwart van klimaatdoelen Parijs schiet tekort

Auteur: BNR Webredactie

Het Klimaatakkoord is bij lange na niet ambitieus genoeg. Dat stellen enkele oud-prominenten van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC, vlak voor een nieuwe Klimaattop. De oud-IPCC-leden maakten een nieuwe analyse van het Klimaatakkoord van Parijs en daaruit blijkt dat driekwart van de 184 doelen tekort schieten. Daardoor is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad Celsius blijft.

Onderzoek: driekwart van klimaatdoelen Parijs schiet tekort
Onderzoek: driekwart van klimaatdoelen Parijs schiet tekort (AFP)

'Er is geen klimaatcrisis'

Anders dan 11.000 wetenschappers stelt wetenschapsjournalist Marcel Crok dat er helemaal geen sprake is van een klimaatcrisis. Hij noemt het IPCC 'een klimaatcircus' en de brief van de wetenschappers een 'gedrocht dat vooral uit de ecologische hoek komt'.

'De zeespiegel stijgt twee keer zo snel als twintig jaar geleden'

Hoogleraar Klimaatverandering Pier Vellinga van de Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit spreekt daarentegen van zorgelijke ontwikkelingen: de stormen en overstromingen horen volgens hem bij de emissies van twintig jaar geleden. 'Er zit nog heel wat aan te komen,' zegt hij. Aanscherpen heeft volgens hem geen zin, maar regeringen moeten zich hard maken voor meer duurzame energie en landbouwhervormingen.

Toch lichtpuntjes

Vellinga ziet wel lichtpuntjes: de elektriciteitssector is om, de autosector is om. 'We komen er zeker, juist omdat we zo'n enorme doorbraak hebben in die energietransitie. De oliemaatschappijen zijn nog niet om, maar de auto-industrie inmiddels wél. De pijnpunten zitten straks op landbouw.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen