Wetenschap27 dec '19 09:28Aangepast op 27 dec '19 11:43

'2020 wordt spannend jaar voor ruimtevaart'

Auteur: BNR Webredactie

2020 wordt een spannend jaar voor de ruimtevaart met Mars als populaire bestemming. Er worden verschillende nieuwe raketten in gebruik genomen. Ook wil Virgin Galactic van Richard Branson starten met toeristische ruimtevluchten.

Japanse raket

De Emiraten willen naar Mars met hun Marsverkenner, ze willen dat doen met een Japanse raket. Dat is tevens ook de eerste keer dat Japan een raket naar Mars zal sturen. Er zijn maar een handjevol landen die missies naar Mars hebben gemaakt, het is nog moeilijk en het ligt ver weg. Alleen de VS heeft succesvolle landingen met hun rovers gehad. Mars staat dit jaar gunstig ten opzichte van de aarde, eens in de 2 jaar is dat. 'Dus het gaat ook druk worden', zegt Rob van den Berg van Space Expo.

Luister ook | Boeing gaat de ruimte in

Commercieel

'Er gaat een hoop gebeuren op gebied van ruimtevaart. Het wordt ook commercieel heel erg interessant', zegt Van den Berg. De markt zou er vooral anders gaan uitzien doordat verschillende spelers op de markt gaan uitpakken met hun uitvindingen. China wil ook naar Mars en de VS en EU gaan dit ook doen, een reis duurt ongeveer 7 maanden dus rond de zomer zullen ze wel allemaal gaan vliegen.

Luister ook | Budget ESA voor het eerst verhoogd

Gerelateerde artikelen