Wetenschap15 jan '20 08:45Aangepast op 15 jan '20 11:38

Warmtepomp als dikmaker voor Elfstedenijs

Auteur: BNR Webredactie

De laatste Elfstedentocht werd alweer 23 jaar geleden verreden. Met Henk Angenent en Klasina Seinstra als winnaars. Sindsdien is een hele generatie opgegroeid zonder de Tocht der Tochten. Maar de wetenschap kan wel eens uitkomst bieden.

Om de gedachte aan de toch der tochten levend te houden is 15 januari uitgeroepen tot Dag van de Elfstedentocht. Met klimaatverandering is het de vraag: gaat hij ooit nog plaatsvinden? Misschien biedt de hedendaagse wetenschap uitkomst. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, ziet veel heil in de verkoelende werking van de warmtepomp, die oppervlaktewarmte als warmtebron kan gebruiken.

Luister ook | Veilig schaatsen doe je zo

Het is een betrekkelijk eenvoudige natuurkundige wet, zegt Van den Dobbelsteen: als je ergens warmte aan onttrekt, daalt de temperatuur van het water. 'Als we dat voor pak hem beet 10 procent van de Friese huishoudens doen, dan kunnen we het water zozeer afkoelen dat de kans op een Elfstedentocht behoorlijk toeneemt. Iedereen mist het gevoel van de Elfstedentocht. Dat de kans daarop steeds verder afneemt is dramatisch.'

Luister ook | Ben bindt de schaatsen onder

Evert van Benthem gaat als eerste door de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden en wint de 13e Elfstedentocht.
Evert van Benthem gaat als eerste door de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden en wint de 13e Elfstedentocht. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen