Wetenschap9 apr '20 15:10

Corona-kalmte pakt gunstig uit voor bloemen en insecten

Auteur: BNR Webredactie

De corona-pandemie kan goed uitpakken voor de biodiversiteit. Britse natuurorganisaties melden dat er veel meer bloemen en insecten zijn sinds veel gemeenten de bermen niet meer maaien.

In Nederland is die trend al eerder ingezet, zegt Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting. 'Eigenlijk ben ik daar alleen maar blij mee. We adviseren vooral in het stedelijk groen al heel vaak: maai niet te veel. Nu zie je dat dat wegblijft en dat planten de kans krijgen om te groeien.' Helaas heeft de natuur altijd even wat tijd nodig, dus er zal nog wel wat tijd overheen gaan voordat ook de vlinders hun nieuwe, weelderige leefomgeving zullen vinden.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Kentering

De kentering kwam eigenlijk al voor de crisis, zegt Vliegenthart. 'We hebben een keurmerk voor ecologisch bermbeheer op de markt gezet en daar is heel veel vraag naar. Het betekent al wat minder maaien en meer gefaseerd, zodat de natuur de kans krijgt om te floreren. Daar was heel veel interesse voor en met deze crisis zet die lijn zich alleen maar door. Ik hoop dat we dat beeld nu wat positiever gaan zien. Mensen vinden het wat rommelig, maar eigenlijk is het heel normaal.'

Luister ook | Vis à vis met biodiversiteit

De bermen langs de snelweg in bloei
De bermen langs de snelweg in bloei ( ANP)

Gerelateerde artikelen