Wetenschap30 jul '20 13:04

NASA lanceert nieuwe Mars-rover

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw vertrekt er vandaag een missie naar Mars en over tien jaar moeten we in Europa grond van de rode planeet hebben. NASA schiet een nieuwe rover de ruimte in. Het is het eerste deel van een missie om grondmonsters van Mars naar Aarde te krijgen.

Een eerdere Mars-rover van NASA
Een eerdere Mars-rover van NASA

Groter dan eerdere Mars-missies

'De omvang is veel groter dan die van welke eerdere Mars-missie dan ook', zegt Philippe Schoonejans. Hij is projectmanager bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, en werkt samen met NASA om deze missie voor elkaar te krijgen. Er volgt een reeks van acht lanceringen. 'Vandaag is de eerste lancering uit dit programma. Europa en ESA maken drie voertuigen en NASA vijf.' Uiteindelijk moet er Marsgrond terug naar de aarde komen. 'Die komen dan hierheen voor gedeeltelijke analyses', vertelt Schoonejans.

Luister ook | Space Cowboys: Nieuwe missies naar Mars

Even geduld

ESA gaat dus ook drie lanceringen doen, maar dat duurt nog even. 'Wij komen pas later aan zet. Onze lancering is in 2026. Dan komt er een lander die naar Mars gaat.' Met het project hopen NASA en ESA meerdere ontdekkingen te kunnen doen. 'We kunnen kijken wat voor leven er ooit op Mars is geweest, dat kunnen we beter dan ooit. En we kunnen kijken of er leven van andere plekken komt. Daarnaast is er nog nooit iets teruggekomen van Mars. Die techniek gaan we nu ontwikkelen', aldus Schoonejans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen