Wetenschap24 aug '20 17:48Aangepast op 25 aug '20 01:08

Mysterie massale muizensterfte Friesland opgelost

Auteur: BNR Webredactie

Een mysterie dat de gemoederen bezig hield vorig jaar: honderden muizen vielen te pletter bij een aquaduct in Friesland. Met een piek tussen 20 en 28 juni 2019, toen werden 638 dode veldmuizen in het aquaduct gevonden. En nu is er een verklaring voor dit mysterie.

Nico Beemster, ecoloog bij bureau Altenburg & Wymenga en gespecialiseerd in muizen, vertelt hoe het onderzoek op gang kwam. 'We zijn dagelijks gaan tellen hoeveel muizen er naar beneden vielen. We zagen een eerste piek eind juni en een andere minder grote piek half augustus. We vroegen ons af wat er gebeurt in de directe omgeving van het aquaduct. Wat blijkt: de eerste piek viel precies samen met het maaien van het grasland in de omgeving van het aquaduct. Bij de tweede piek hebben de boeren het grasland onder water gezet, om juist die muizen te bestrijden.' De conclusie is daarmee dat de muizen op de vlucht waren.

Gevecht om territorium

'Ze zijn deels naar de omgeving van het aquaduct gevlucht. Daar is lang gras waar ze graag verblijven. Maar daar is ook een aquaduct met een steilrand, waar ze naar beneden zijn gevallen.' Gebrekkig zicht speekde ook een rol, zegt Beemster. 'De meeste muizen vielen in de nacht naar beneden. Het speelt dus waarschijnlijk mee dat ze verminderd zicht hadden. Maar verder blijkt dat voornamelijk mannetjes naar beneden vielen. Dat lijkt erop te wijzen dat er door een hoge dichtheid van muizen veel interacties waren tussen de muizen en ze daardoor minder oplettend waren en naar beneden vielen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen