Wetenschap31 aug '20 11:35Aangepast op 31 aug '20 12:32

Aardse bacteriën overleven reis naar de ruimte

Auteur: BNR Webredactie

Sommige microben zijn zo weerbarstig dat ze een retourtje Aarde - Mars kunnen overleven. Maar daarmee is nog lang niet bewezen dat leven op aarde is ontstaan door bacteriën uit de ruimte.

ISS

Om te kijken welke bacteriën een tijd in de ruimte kunnen doorstaan, plakten Japanse onderzoekers verschillende soorten bacteriën op de buitenkant van het ISS, het internationaal ruimtestation. De microben werden in verschillende diktes op het station gesmeerd en op wisselende tijdstippen weer naar binnen gehaald. Sommige na een jaar, anderen na twee of zelfs drie jaar. Hauke Smidt, hoogleraar Microbiële ecologie aan de Wageningen Universiteit, noemt het onderzoek 'ingenieus'.

Luister ook | Podcast | Wetenschap Vandaag

Straling

Er zijn maar weinig bacteriën die kunnen overleven in de ruimte, zegt Smidt, omdat de condities daar erg zwaar zijn: het is er erg heet of juist koud en zuurstof ontbreekt. De microben die het aankunnen, zijn ook bestand tegen erg ruige straling, bijvoorbeeld UV-straling. Toch is daarmee volgens Smidt niet bewezen dat het leven op aarde is ontstaan door microben uit de ruimte. 'We weten nu alleen dat sommige bacteriën de reis overleven, meer niet.'

Luister terug | Space Cowboys | Een flinke lading goed nieuws

Brandschoon

Wel is hiermee de noodzaak aangetoond dat wij, wanneer we satellieten de ruimte in schieten, moeten zorgen dat die brandschoon zijn. Voor je het weet sturen we onze bacillen de ruimte in.

Luister terug | Grenzen evolutie voorspellen met wiskunde en bacteriën

Het ISS boven aarde.
Het ISS boven aarde. (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen