Wetenschap8 sep '20 10:10

'Bodemdaling veel lokaler dan eerder verwacht'

Auteur: BNR Webredactie

De bodem daalt op verschillende plekken in Nederland steeds sneller. De TU Delft publiceert een nieuwe kaart met gedetailleerde informatie over bodemdaling in Nederland. Op 200 miljoen verschillende meetpunten wordt met behulp van satellieten bijgehouden hoe snel die daling precies gaat, tot op de millimeter nauwkeurig.

Burgers, bedrijven en de overheid, zullen de komende jaren veel moeten investeren in de problemen die ontstaan door de bodemdaling. De meetgegevens laten namelijk niet alleen de bodemdaling van verschillende stukken grond zien, maar ook van objecten zoals bruggen, sporen en gebouwen. De wetenschappers kunnen daardoor zeer nauwkeurig bepalen, welke bouwwerken in de toekomst gevaar lopen.

Bekijk hier: De bodemdaligskaart van Nederland

Luister terug | Grote omslag nodig om kosten bodemdaling te beperken

De belangrijkste boodschap van de nieuwe bodemkaart is dat de bodemdaling veel lokaler plaatsvindt dan tot nu toe werd gedacht. Het betekent dat de bestaande infrastructuur wat aan het verouderen is, zegt Ramon Hanssen, professor in de Geodesie aan de TU Delft. 'We zien op detailniveau hoe de infrastructuur beweegt en daaruit kun je afleiden op welke plekken je moet ingrijpen. We zitten nou eenmaal in een heel dynamisch land, letterlijk en figuurlijk.'

Lees ook | Nieuw systeem tegen bodemdaling en CO2-uitstoot

De Polder Groot Mijdrecht.
De Polder Groot Mijdrecht. ( ANP Xtra )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen