Wetenschap12 sep '20 16:51Aangepast op 12 sep '20 17:08

Test coronavaccin AstraZeneca en Oxford hervat

Auteur: Aäron Loupatty

De test naar een coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford is hervat. Eerder werd een klinische test stilgelegd, omdat één van de proefpersonen een 'potentieel onverklaarde aandoening' kreeg.

De Britse waakhond voor medicijnen en gezondheidsproducten (MHRA) heeft echter groen licht gegeven om de test naar een vaccin tegen het coronavirus te hervatten. De proefpersoon die te maken kreeg met de aandoening had naar alle waarschijnlijkheid een ontsteking aan het ruggenmerg, zo hebben verschillende media gemeld. Toch is het volgens het MHRA veilig om door te gaan met het testen van het veelbelovende vaccin tegen COVID-19. Dat zegt de waakhond na een onafhankelijk onderzoek.

Luister ook | AstraZeneca onderbreekt proeven coronavaccin

Placebo

Het is ook nog onduidelijk of de desbetreffende proefpersoon daadwerkelijk is ingeënt met het mogelijke vaccin, of dat hij een placebo toegediend kreeg. De farmaceut heeft laten weten geen verdere medische informatie te kunnen geven. De vrijwilligers die meedoen aan de test en de betrokken wetenschappers worden wel op de hoogte gesteld van belangrijke bevindingen. Ook zullen de bevindingen terug te vinden zijn in klinische registers, zoals dat ook moet volgens.

Luister ook | De Wereld: De race om het vaccin

Gerelateerde artikelen