Wetenschap24 okt '20 19:00Aangepast op 25 okt '20 10:11

Trekvissen hebben nu hun eigen routekaart

Auteur: BNR Webredactie

Na de routekaart voor corona is er nu een gemaakt voor trekvissen. Die mogen wel ongestoord reizen. Een virtuele routekaart welteverstaan, gemaakt door Rijkswaterstaat.

Onder water is er in feite een hele grote snelweg van vissen die op en neer zwemmen van bron tot monding, zegt Herman Wanningen van de World Fish Migration Foundation. Op een kaart is nu in beeld gebracht tot waar ze kunnen zwemmen. 'Als je weet waar dammen en sluizen staan, helpt dat om in beeld te brengen waar die vissen naartoe moeten en hoe je ze kunt helpen. De afgelopen decennia is het viswater wat op slot gezet en dat is voor de vissen wel een probleem.'

Luister terug | Zonneparken vormen bedreiging voor natuur

Er is van alles aan de hand en daar vraagt de organisatie komend weekend speciale aandacht voor. Intussen wijst Rijkswaterstaat op het belang van de zachte overgangen van riet, waar vissen kunnen paaien en opgroeien.' Niet elke vis is hetzelfde, in tegendeel. Palingen kunnen ook kruipen. Helaas is het niet zo makkelijk dat je bij een gemaal een bordje: volgende vaart linksaf' kunt zetten, zegt Wanningen.

Lees ook | Aantal wilde dieren neemt zorgwekkend snel af

Glasaal wordt uitgezet in de Markerwadden
Glasaal wordt uitgezet in de Markerwadden ( ANP / Niels Wensnedt)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen